• שריפות
  • עלויות ניקוי בדלי הסיגריות
  • זיהום מקורות מים
  • פגיעה בילדים ובע"ח

בארה”ב ההערכה היא כי בדלי סיגריות בוערים הם הגורם מספר אחד לתמותה משריפות!

הוכחה לכך שהשלכת בדלי סיגריות עלולה לגרום לשריפות

מחקר באוסטרליה בכותרת “האם סיגריות יכולים לגרום לשריפות?” נמצא בצורה חד משמעית בתנאי שטח ותנאי מעבדה כי בדלי סיגריות עלולים לגרום לשריפות (קישור).

דוגמאות לשריפות שכנראה נגרמו מבדלי סיגריות

הידיעות הבאות נלקחו מכתבות שפורסמו ב-Ynet :

דליקה גדולה הייתה גם בפארק השרון שמצפון למכמורת. שישה צוותי כיבוי ושני מטוסים הצליחו להשתלט על האש כעבור כשעתיים. השריפה כילתה כמה עשרות דונמים של חורש טבעי ועצי חרוב. אמנון נחמיאס, דובר רשות הטבע והגנים, מסר כי השריפה נגרמה כנראה עקב הצתה או בדל סיגריה שנזרק מכביש החוף. מכבי האש בודקים את החשד. (Ynet 10.05.03)
שריפה בשמורת עין גדי – כנראה מבדל סיגריה מטוסי כיבוי, צוותי כבאים ועשרות מתנדבים נאבקו היום בשריפה שפרצה בשמורת נחל דוד בעין גדי. על פי החשד, השריפה פרצה מבדל סיגריה שהשליכו מטיילים (Ynet 31.05.05).

במדינת ישראל קיים חוק שאוסר השלכת דברים בוערים כגון בדלי סיגריות בשדות.

על פי חוק למניעת שריפות בשדות , תש”י-1949, נאסר להשליך סיגריה לוחשת ולמרות זו הרבה שריפות בארץ נגרמות מהשלכת בדלי סיגריות בוערות.

השפעות מזיקות של שרפה

השפעת שריפה על הקרקע
מניחים ששריפות חוזרות ונשנות גורמות לשינוי במינרלים של הקרקע, וששינוי זה פוגע בפוריות וביציבות שלה. התוצאה הסופית היא שצמחים עמידים לתנאים של חסר משתלטים על השטח. צמחים אלה הם, למשל: קידה שעירה, סירה קוצנית וגיאופיטים.

השפעת שריפה על הצומח
שריפה, גם בעוצמות נמוכות, משמידה את מרבית המרכיבים של חברת הצומח. מידת ההשפעה של השריפה על הצומח תלויה בשלושה גורמים: אופייה של השריפה, מועדה ותדירותה. בצד טענה על יכולת השתקמות מהירה של חברת הצומח, ובעיקר המרכיב המעוצה,יש גם עדויות על שינויים בלתי הפיכים (לפחות בטווח הקצר). למשל: שריפה בגליל המערבי הותירה שטחים נרחבים ללא כיסוי צמחי כלל; הנוכחות של מינים עשבוניים חד-שנתיים ורב-שנתיים גדלה ביחס לאחרים, וכן גדל מאוד מספר הנבטים של לוטם מרווני, של קידה שעירה ושל סירה קוצנית.

השפעת שריפה על החי
לשריפה ייתכנו השפעות פיזיקליות, כימיות וביולוגיות ישירות ועקיפות על הקרקע ועל הצומח ואילו השפעת השריפה על עולם החי אינה כה ישירה. אמנם השריפה משמידה בעלי-חיים ממינים רבים, אך אוכלוסיות גדולות של מינים אלה שורדות בסביבה המיידית של האזור הנשרף. בשל יכולת התנועה וההגירה של בעלי-החיים לבתי-גידול ריקים תהליכי השיקום שלהם אחרי שריפה הם דינמיים מאוד.

מתוך נזקי שריפות בחורש הים-תיכוני (דגש על ישראל) מחברים: ד”ר אבי פרובולוצקי; ד”ר גדי פולק; ד”ר אסתר לחמן.

אמדן של נזקי שרפות
על-פי אומדן ראשוני של יחידות הכיבוי השונות (מסוקים ומטוסי ריסוס קלים וכוחות כיבוי קרקעיים), עלות הכיבוי של שריפות הענק בכרמל הייתה כ-10 מיליון שקל. הרבה יותר קשה לאמוד את הנזקים שנגרמו ליערות ולחורשים, שבחלקם הם נזקים ערכיים. אשר לעלות השיקום: עלות הטיפול בהתחדשות הטבעית היא כ-1000 ש”ח לדונם. עלות נטיעה חדשה כ-2000 ש”ח לדונם ועלות יצירת חיץ בחורש עשויה להגיע ל-5000 ש”ח לדונם. בכרמל עלו באש כ-4500 דונם של יער וחורש טבעיים. כמובן שלא תמיד צריך לנטוע יער חדש…

(מתוך העצים מתים שרופים מחבר: ד”ר רמי קליין).

בדלי סיגריות מהווים גורם מס' 1 לשריפות בארה"ב.

בשנת 2001, היו בארה”ב 31,200 שריפות מבדלי סיגריות שגרמו למוות של 830 אזרחים, 1,770 פצועים ונזק ישיר לרכוש בסך 386 מליון דולר. עובדה זו פורסמה בדו”ח של (2004) National Fire Protection Association שכותרתו – THE SMOKING-MATERIAL FIRE PROBLEM .

הכבאי רוברט בדיה הופיע ב-1997 בסרטון הסברה על הסכנה בשריפות העלולות להיגרם מבדלי סיגריות (ראו סרטון למטה). ב-2007, הוא נהרג בשריפה טראגית שנגרמה אף היא מבדלי סיגריות. (לינק לכתבה על המקרה: Fallen firefighter starred in ad about danger of cigarettes).

מדי שנה שריפות גדולות מכלות חלקים נרחבים מהיערות בארצנו, מאזורי הבילוי ושמורות הטבע. מלבד הצמחייה שניזוקה, עשרות עד מאות בע”ח נפגעים מהשריפות הרבות, העשן ואבדן אזורי המחיה שלהם.

דוגמאות נוספות

יקר וקשה לנקות בדלי סיגריות.בגלל התפוצה הרבה שלהם הם מהווים לפיכך בעיה קשה למנקי הרחוב.

באנגליה מעריכים כי עלות נקיון בדלי הסגריות בשנה עומד על 200 מליון פאונד (יותר ממילארד שקל בשנה). ההערכה מבוססת על כך שהם מהווים חצי מהלכלוך ולכן לוקח חצי מהזמן לנקות אותם ולפיכך חצי מהתקציב הנקיון השנתי הבריטי.

מתוך שיחות עם מנקים בגני התערוכה התברר לעמותה כי המצב דומה גם בארץ. רוב הזמן מתבזבז על ניקיון בדלים.

במסגרת קמפיין קמפוס ללא בדל באונ’ ת”א פנו מנקים רבים לעמותה בתמיכה שכן הם עובדים קשה לנקות את הבדלים ויום אחר כך הם חוזרים…

המשמעות היא מחיר הארנונה, בזבוז כוח אדם ועוד.

זיהום מקווי מים על ידי בדלים

בדלי סיגריות מהווים את אחד המזהמים העיקריים בפסולת העירונית המגיעה למי הנגר (מחקר אוסטרלי Melbourne water corporation). הבדלים נזרקים על המדרכות ,משם נסחפים ע”י הגשמים לאגני הניקוז ולביובים ובסופו של דבר למקווי המים הגדולים כגון אגמים, נחלים, וימים. נמצא, כי בדלי הסיגריות מהווים את הפסולת הקשה ביותר לסינון מפאת גודלה ולכן גם הרבה ביותר. זיהום מקור מים בבדלי הסיגריות מהווה סיכון מכמה גורמים. הבדלים עשויים מצלולוז אצטט אשר עלול להיבלע ע”י בעלי חיים ולגרום לחנק והרעלות, בנוסף לכך החומרים הכימיים שבתוכם נמהלים במים במהירות ועלולים להרעיל את הסביבה המימית.

זיהום חופים

דרך נוספת בה עלולים הבדלים להגיע למקווי המים היא ע”י סחיפה של הפסולת מהחופים. הבדלים מהווים את הפסולת הנפוצה על החוף ורובם מושלכים לחול ע”י מתרחצים או באי החוף בעיקר בשל העדר מאפרות. בתקופת הקיץ ניכרת עליה משמעותית בכמות הבדלים על החוף למרות שהם נפוצים גם במשך שאר ימות השנה. בסקר שנערך למען קמפיין “Butt free Beaches” Please butt it then bin it , נמצא כי כמות הבדלים בחוף למטר מרובע היא בין 5-60 סיגריות ליום. http://www.buttlitteringtrust.org/

תלות מספר הסיגריות בחודשי השנה. מספר סיגריות למתנדב ביום בחוף בניו המפשייר http://www.coastsweep.umb.edu/about_coastsweep.html

רעילות הבדלים לשוכני מקווי המים

הוערך ש 10% מבדלי הסיגריות הנזרקות ליבשה, יעשו את דרכן למקווי המים באוסטרליה- כך שמ 24-32 מיליארד סיגריות הנזרקות מידי שנה באוסטרליה, לפחות 2.4-.3.2 מיליארד בדלים יגיעו למקווי המים האוסטרליים מדי שנה.

ידועים יותר מ4000 כימיקלים המרכיבים את החלק החלקיקי של הסיגריה והעשן. יותר מחמישים מהם הם גורמי סרטן ידועים. סביר להניח שכמה כימיקלים ידלפו מהבדלים שיגיעו למערכת אקולוגית הימית ובאופן פוטנציאלי יגרמו להרעלה. אפקט מסוג זה אכן הוכח בשני מחקרים. במחקר של Register בשנת 2000, בדלי סיגריות היו רעילות לסרטן המים המתוקים, דפניה. בין 1-2 בדלים לליטר. Warne ar al. במחקר נוסף מצאו שרעלים שזלגו מבדלי סיגריות, היו רעילים לCeriodaphnia cf. dubia (סוג נוסף של דפניות), 0.125-0.25 סיגריות לליטר וחיידק הימי Vibrio fischeri, בין 0.48-3.98 בדלים לליטר. הוכח שמדליפת החומרים שהיו בבדלי הסיגריות לחלק המשמעותי ברעילות אחראים חומרים אורגניים. מתוך 14 החומרים האורגניים שאופיינו, ניקוטין ואתילפנול נחשדים כחומרים הכי רעילים.

דפניה- מתוך וויקיפדיה.

Cleanup Australia (2002) Rubbish report: A snapshot. Cleanup Australia, Sydney, Australia. http://www.cleanup.com.au/ (Accessed on 15/04/03)

Register K (2000) Cigarette butts as litter-toxic as well as ugly? Bull Am Litt Soc 25:23–29

Micevska, T. Warne, M. St. J. Pablo, F. Patra R. Variation in, and Causes of, Toxicity of Cigarette Butts to a Cladoceran and Microtox. Arch. Environ. Contam. Toxicol. 50, 205–212 (2006)

חנק והרעלות בילדים

דוגמא לאינסטינקט הכנסת גורמים זרים לפיהם של תינוקות.

תינוקות וילדים קטנים עדיין לא בוררים את הנכנס לפיהם ולפיכך עלולים לבלוע בדלי סיגריות הנמצאים בסביבתם הקרובה, כגון בחוף הים, בפארקים ועוד. הסכנות המיידיות בבליעת הבדלים הן חנק והרעלת ניקוטין. מלבד אלו הילדים חשופים לכל הרעלים והחומרים המסוכנים המרוכזים בבדלים ועלולים להספג לגופם. למידע נוסף.

בארה”ב, כל שנה נפגעים בסביבות 100-140 ילדים מתחת לגיל שש מבליעת בדלי סיגריות. קרוב ל 20 מהם מטופלים במרכזי טיפול שונים ת20 נמצאים במצב קל וכמה בינוני. המידע נלקח מתוך: Annual Report of the American Association of Poison Control Centers’ National Poisoning and Exposure Database

במאגרי מידע אלו מסוכם המידע הסטטיסטי השנתי המנותב למערכת (Poison Data System NPDS) המאגדת מידע שוטף מ60 מרכזי הרעלים בארה”ב ומופעלת ע”י American Association of Poison Control Centers (AAPCC; http://www.aapcc.org ) .

למידע נוסף: http://www.aapcc.org/dnn/NPDS/AnnualReports/tabid/125/Default.aspx

פגיעה בבע"ח

תמונה אחת שווה אלף מילים: קן ציפורים שעשוי מבדלי סיגריות

פגיעה בבע”ח יכולה להתבטא בכמה אופנים: 1. חנק וסתימת מעיים 2. הרעלות 3. פגיעה בבית הגידול 4. פגיעה כתוצאה משריפות ועוד.

חנק וחסימת מעיים

מכיוון שבדלי הסיגריות מהוות את אחד מגורמי הליכלוך הכי נפוצים בים וביבשה, בעלי החיים עלולים בטעות לבלעם. בעלי חיים ימיים כגון צבי ים נמצאים מדי פעם מתים בשל חסימת מעייהם ע”י גורמים זרים ובינהם סיגריות.

נלקח מתוך אתר של מרכז להצלה ושיקום חיות בר באוסטרליה. הצב עובר בדיקה לזיהוי גורם המוות, בין השאר נבדקת הקיבה שלעיתים מכילה בדלים ושקיות. http://www.multicultural.online.wa.gov.au/wppuser/chelonia/home/A10.html

הרעלת ניקוטין בחיות

כלבים וחתולים ובעיקר גורים נוטים ללעוס סיגריות ובדלי סיגריות (חתולים מוצאים בבדלים משחק שאותו הם יכולים ללעוס בגלל גודלם שמותאם לפיהם). למרות טעמו הרע של הטבק ילדים וחיות לא נמשכים ללעוס אותו, אבל מספיק בדל סיגריה קטן כדי להרעיל חיה קטנה.

מינון: מינון הניקוטין הרעיל לחיות מחמד הוא 20-100מ”ג. סיגריה מכילה 9-30 מ”ג , תלוי בסוג. בדל סיגריה מכיל כ 25% מהניקוטין הקיים בסיגריה המקורית.

ספיגת הניקוטין בגוף:הניקוטין לא נספג ישירות בסביבה החומצית של הקיבה אלה חייב לעבור למעי הדק ולהיספג. אחד הפעולות שהניקוטין עושה בכניסה לגוף הוא, עידוד מנגנון ההקאה במרכז המוח , פעולה שיכולה להציל חיים.

סימפטומים של הרעלת ניקוטין:הסימנים מתחילים כשעה לאחר הבליעה וכוללים: רעד, הזיות, התרגשות, הקאה ובחילות, התעוותויות שמובילות להתקפים, לחץ דם גבוה, ובמינונים גבוהים התמוטטות מערכת הדם.

טיפול: שטיפת קיבה, להתקפים נותנים תרופות להורדת התקפים, לא מומלץ נוגדי חומצה משום שהיא מונעת את ספיגת הניקוטין בקיבה. אם החיה שורדת את ה4 שעות הראשונות הסיכויים הם טובים. הניקוטין מפורק ע”י הכבד ותוצרי הפירוק מוצאים בשתן. הניקוטין אמור להעלם תוך 16 שעות.

המידע נלקח מתוך

Mar Vista Animal Medical Center http://www.marvistavet.com/index.htm

סגירת תפריט
דילוג לתוכן